Ascensió al Castell de Milany i Santa Magdalena de Cambrils 1547 metres - El Ripollès
Temps efectiu (sense parades): 6 h
Distància: 20 Km.
Desnivell positiu: 1200 m.
Dificultat: Mitjana. Caminada llarga, amb fort desnivell.
Notes: Cal portar aigua, menjar energètic i pals de travessa. La sortida que avui us proposem té el seu inici al bucòlic poble de Vallfogona de Ripollès, des d'on ens encaminarem cap al cim de Santa Magdalena de Cambrils. Durant l'ascensió passarem per indrets encantadors, com el pont Medieval, la font de la Tosca, o el torrent de la Masica, on espectaculars tolls i saltants d'aigua se succeeixen l'un darrere l'altre, en un camí on hi destaquen boixos, ginebres i faigs. Ja de tornada, pastures i esplèndides fagedes ens acompanyaran fins al retorn al poble de Vallfogona. Durant la tardor, és una àrea molt atractiva per trobar bolets i boscos de colors meravellosos.
Els dos cims que coronarem presenten construccions medievals i dilatades vistes, la torre de l’Homenatge del Castell de Milany i la petita i humil ermita de Santa Magdalena, que es troben situats dins el terme de Vallfogona, a llindar del de Vidrà, i forma part del conjunt de les serres d'espai d'interès natural de Santa Magdalena, Milany, Puigsacalm i Bellmunt.
Degut a la seva proximitat, de ben segur que Vallfogona va viure sota la influència del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Per aquest motiu ens agradaria fer-vos cinc cèntims d'Emmona, que a més de ser un exemple de dona lluitadora, ha esdevingut un personatge molt important pel Ripollès, així com per Catalunya.
Emma, va ser la tercera filla del compte Guifré el Pilós i Guinedilda. Els seus pares li van assignar el monestir de Sant Joan, que acabaven de crear al Ripollès per impulsar i controlar el repoblament de la zona. L'any 885, quan només tenia 5 anys, la van lliurar com a oblata. Als 15 anys va esdevenir abadessa i va crear al seu voltant la primera comunitat de monges de Catalunya. Era una dona forta i carismàtica, que estava molt dotada per la gestió política i econòmica. Va fundar pobles, esglésies i monestirs i es va haver de defensar de les ànsies depredadores dels seus propis germans. Es conserva un document del 913, sobre el judici de Vallfogona, que confirma els drets abacials.
Itinerari
Vallfogona del Ripolles- Pont Vell pel GR3- Prats de Malhivern (on abandonem el GR3)- Torrent i cascades de la Masica- La Barraca (continuem per la pista forestal i recuperem el GR3)- Coll de la Creu del Castell- Castell de Milany- Puig de l’Obiol- Creu de l’Espinal (seguim el PR- C59)- Santa Magdalena de Cambrils (baixem per sender Petit Recorregut cap a Vallfogona)- Camping La Bauma- Mas Ciutadilla- Cementiri de Vallfogona- poble Vallfogona del Ripollès.